D. Wróblewska
Odsłony: 2056

333044042 767225757890825 9151208739312453348 n

 W bieżącym roku szkolnym uczniowie klasy 3D zgłębiali wiedzę na temat zbóż i ich produktów. Rozpoznawali ziarna i kwiatostany zbóż, różne rodzaje mąk i kasz. Odwiedzili pobliską piekarnię, gdzie poznali pracę piekarza i sposoby wypieku chleba. Kosztowali różne rodzaje pieczywa. Przygotowali także smaczne i zdrowe kanapki. 9 marca wybrali się do pizzerii, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Otrzymali fartuszki i czapki kucharskie. Samodzielnie wałkowali ciasto, formowali pizzę i komponowali do niej dodatki. Po pracy przyszedł czas na degustację własnych wypieków i wesołe rozmowy. Na zakończenie, każdy uczestnik otrzymał balonik i dyplom „Małego kucharza”. Patrząc na roześmiane buzie trzecioklasistów utwierdzamy się w przekonaniu, że z tego ziarna będzie dobry chleb.