Hiszpańska kuchnia jest słynna na całym świecie, a niektóre z jej typowych dań są tak popularne, że będziemy chcieli ich spróbować podczas pobytu w Hiszpanii. Zanim znajdziemy się w Sewilli, a to już za miesiąc, musimy poznać najsłynniejsze potrawy tego regionu.
Patatas bravas - są to pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki, przypominające tradycyjne frytki tylko w innym niż tradycyjny kształcie. Patatas bravas je się z pikantnym czerwonym sosem. W zależności od regionu sos ma trochę inny skład, jest ognisty lub łagodniejszy w smaku.
Paella - w podstawowym wydaniu tego dania najważniejszymi składnikami są kurczak i królik. Jest też wersja z owocami morza. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Podawana jest jako danie główne.
Gazpacho - składniki gazpacho to połączenie posiekanych lub potarkowanych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz oliwy z oliwek, wody, octu winnego i soli. Jako wykończenie chłodnika - dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, cebulkę, pomidory i listek bazylii.
Tortilla Española - trudno znaleźć podobną potrawę w kuchniach innych krajów. Tortilla española to królowa hiszpańskich przystawek, tapas i przekąsek. Idealna, aby "rzucić coś na ząb", albo przygotowywana jako danie główne. To odmiana omletu przyrządzanego z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Smażona jest na oliwie. Istnieją liczne odmiany tortilla española. Są wersje z cebulą lub ze szpinakiem, z fasolą bądź z grzybami.
Niektóre z tych potraw grupa POWER miała okazję posmakować w czasie warsztatów kulinarnych, które przeprowadziła dla NAS w sobotę 25 stycznia warszawska Restauracja CASA PABLO.
Było ciekawie i smacznie.